Жашківська районна рада

Відбулась нарада по питанню добровільного об’єднання територіальних громад Жашківського району

Переглядів: 916

19 серпня залі засідань районної ради відбулась нарада відбулась нарада на тему: «Добровільне об’єднання територіальних громад Жашківського району»,  за участю голови районної ради Максима Салія, його заступника – Людмили Мазур, першого заступника голови РДА Юрія Барабаша, керуючої справами районної ради Наталії Цимбал, заступника директора Департаменту - начальника управління планування регіонального розвитку Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Сергія Даниленка, керівника регіонального офісу реформ Сергія Слинька, голови Білозірської об’єднаної територіальної громади Володимира Міцука, міського та сільських голів, депутатів районної ради,  громадськості.

На початку наради до присутніх звернувся перший заступник голови РДА Юрій Барабаш: «Децентралізація, тобто, насамперед, передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування, має на меті надати якомога більше повноважень тим органам, які знаходяться ближче до людей і де такі повноваження можна реалізовувати найуспішніше. Але головну роль тут відіграє бажання і спроможність громади користуватися наданими їй повноваженнями. Президент України неодноразово наголошував, що децентралізація - одне з основних завдань, що сьогодні стоять перед владою.» - зазначив Юрій Володимирович.

Присутніх було поінформовано про перші послідовні етапи процесу об’єднання, що передбачені Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», зокрема, щодо необхідності прийняття рішення сесією сільської ради «Про затвердження Порядку проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад», прийняття розпорядження сільським головою «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл» та проведення відповідних громадських обговорень. Також посадовці відповіли на питання, які цікавили присутніх. 

Довідково:

У районі проводиться активна робота щодо добровільного об’єднання територіальних громад, зокрема на виконання Закону України  «Про добровільне об’єднання територіальних громад» розпорядженням голови районної державної адміністрації від 02.06.2016 № 92 «Про робочу групу з підготовки перспективного плану формування територій громад Жашківського району» утворено робочу групу, основним завданням якої є формування перспективного плану формування громад. Спеціалістами РДА було підготовлено та подано на розгляд ОДА перспективний план об’єднання територіальних громад Жашківського району, які затверджено рішенням обласної ради від 25.06.2015 № 41-1/У1.1 .Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 999-р у Жашківському районі затверджено Жашківську та Бузівську громади.

З початку року районною державною адміністрацією було проведено низку засідань та нарад з питань добровільного об’єднання громад Жашківського району. Проте, єдиного рішення так і не було досягнуто. 17.08.2016 обласній державній адміністрації було надано два варіанти перспективного плану об’єднання територіальних громад Жашківського району:

 1. єдиної об’єднаної Жашківської громади;

 2.  Жашківської об’єднаної територіальної громади та Бузівської об’єднаної територіальної громади.

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися до списку новин