Жашківська районна рада

У Каневі вшанували пам’ять великого земляка

Переглядів: 634

 

22 травня відбулась 156 річниця з дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у м. Каневі. 

Вшанувати пам’ять творця вічного «Кобзаря» та пройти «останнім шляхом» поета сюди приїхали віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, народні депутати України Сергій Рудик і Владислав Голуб, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, заступник голови обласної ради Вадим Гайович, делегація з Жашківського району на чолі із головою районної ради Максимом Салієм, делегації з інших районів, військовослужбовці, науковці та громада області.

Традиційно, після поминальної панахиди в Успенському соборі, всі учасники заходу пройшли ходою до могили Тараса Григоровича. Вже на Чернечій горі присутні поклали квіти до пам’ятника великому поету. Урочистості супроводжували музичні твори на вірші Кобзаря. 

Кожен із виступаючих зауважив, що в нинішній непростий для України час українцям ще більше потрібна Шевченкова сила, його невичерпна спадщина, його віра і самопожертва в ім’я української нації, яка й додає сил і непохитності у боротьбі з агресором. 

Сьогодні ж було передано віце-прем’єр-міністру України В’ячеславу Кириленку зібрані 30 тисяч підписів небайдужих черкащан, які підтримали ініціативу директора ТОВ НВФ «Урожай» Олега Васецького щодо надання пам’ятним місцям, пов’язаних з іменем Тараса Шевченка, статусу пам’ятки світової культурної спадщини ЮНЕСКО. До слова, Шевченківські місця у статусі кандидатів світової культурної спадщини ЮНЕСКО перебувають ще з 1989 року.

На завершення пам’ятних заходів усі бажаючі відвідали музей Тараса Шевченка, ознайомились із виставкою виробів майстрів народного мистецтва біля підніжжя Чернечої гори, де мали можливість придбати сувенірну продукцію, виконану у національному стилі. Також у нижньому парку Шевченківського заповідника відбувся урочистий концерт. 

Джерело: Офіційний веб - сайт Черкаської обласної ради 



« повернутися до списку новин