Жашківська районна рада

Голова районної ради Максим Салій взяв участь у загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад»

Переглядів: 678

 

24 травня голова районної ради Максим Салій взяв участь у загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», на якій розглядалися питання: про обговорення законопроекту України «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж», про погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Черкаської області», про стан співфінансування загальнообласних програм та заходів, спрямованих на соціально-економічний розвиток районів. Збори відбулися під головуванням голови обласної ради Олександра Вельбівця.

Одним із основних питань порядку денного стояло обговорення законопроекту України «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж».

Як зазначив голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець, після того, як перший етап адміністративно-територіальної реформи (створення об’єднаних територіальних громад) затягнувся, на другому етапі (укрупнення районів) уряд уже навіть не говорить про добровільність. Водночас, місцеві ради мають висловити свою позицію з цих питань.

За словами голови обласної ради, в принципі для проведення другого етапу реформи слід було б внести зміни до Конституції України. Але голосів для цього замало, тому уряд намагається вийти з ситуації, запропонувавши парламенту ухвалити низку законів (для них потрібно менше голосів). Один із запропонованих законопроектів – «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж». Наразі уряд розглядає два варіанти: або повна відмова від районів (об’єднані територіальні громади формують область), або збереження районів, але збільшення їх розмірів. Іноді такі «великі райони» називають історичним терміном «повіти». Асоціація обласних та районних рад схиляється до другого варіанту. Таким чином, пропонується створити на Черкащині п’ять великих районів.

Урешті на засіданні було прийнято резолюцію, в якій визначено, необхідність змін і формування нової ефективної системи в України. Учасники зібрання вважають оптимальним проведення реформи шляхом внесення змін до Конституції України. Також вони наполягають на тому, щоб під час реформи були розформовані державні адміністрації – їх місце мають посісти виконкоми місцевих рад. А законопроект, запропонований до розгляду, розцінено як «пробний варіант вивчення реакції суспільства на ІІ етап реформування влади в Україні». Вважається за доцільне зберегти в Україні три рівня влади на місцях (громада – район – область), а також сформулювати чіткі критерії і орієнтири щодо порядку об’єднання районів. Кабмін закликають до проведення широкого обговорення реформи як у регіонах, так і у комітетах парламенту. 

Гостру дискусію визвало обговорення питання щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів Черкаської області. 

Нагадаємо, спочатку передбачалося створення на Черкащині трьох, а відтак – чотирьох госпітальних округів, у межах яких у майбутньому можуть бути створені укрупнені райони (повіти). В кожному окрузі має бути створено лікарню інтенсивного лікування, яка за якістю надання медичних послуг має наближатися до обласної лікарні; інші районні лікарні збережуть нинішній потенціал. За наполяганням жителів Сміли і Смілянського району обласна рада звернулася до Кабміну з вимогою утворити в області п’ятий госпітальний округ – Смілянський. Урешті уряд пристав на цю пропозицію. Але деякі райони не бажають об’єднуватися із Смілянським районом.  

Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Михайло Лобас, відмова від Смілянського округу означатиме скорочення кількості госпітальних округів на Черкащині. А це потягне за собою зменшення державного фінансування на створення та розвиток лікарень інтенсивного лікування: їх буде не п’ять, а чотири. 

Урешті Олександр Вельбівець закликав прийняти рішення: просити Кабмін утворити на Черкащині п’ять госпітальних округів.  

Також на засіданні обговорено питання щодо стану співфінансування загальнообласних програм та заходів, спрямованих на соціально-економічний розвиток районів. 

Джерело: Черкаська районна рада



« повернутися до списку новин